Με τη Vodafone Ελλάδος να είναι ο τελευταίος από τους «μεγάλους» τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ξεκινά να παρέχει ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) με ταχύτητες που φθάνουν στο 1 Gbps δείχνει να κλείνει ένας πρώτος κύκλος προσφορών όσον αφορά τις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, η Vodafone δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα προγράμματα που αφορούν συνδέσεις στα 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps με τις τιμές να είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Συγκεκριμένα, η σύνδεση στα 300 Mbps είναι στα 34,90 ευρώ το μήνα, εκείνη των 500 Mbps στα 39,90 ευρώ, ενώ αυτή στο 1 Gbps στα 47,90 ευρώ. Και στα τρία πακέτα ισχύει επιπλέον έκπτωση 1 ευρώ αν το συμβόλαιο συνδυαστεί με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας στη Vodafone.

Οι τιμές αφορούν πακέτα double play που συνδυάζονται με απεριόριστα λεπτά προς σταθερά καθώς και 360 λεπτά προς κινητά στην Ελλάδα και διεθνή σταθερά 45 χωρών. Σημειωτέον πως υπάρχουν και πακέτα που περιλαμβάνουν και συνδρομητική τηλεόραση (Vodafone TV) ή άλλα συνδυαστικά προγράμματα της Vodafone. Επίσης, είναι ενδιαφέρουσα προσφορά η σύνδεση στα 200 Mbps μέσω FTTH που είναι πλέον στα 30 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, φυσικά, να υπάρχει κάλυψη από δίκτυο FTTH. Αυτή τη στιγμή, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Nova) έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο FTTH το οποίο εκτιμάται ότι καλύπτει περίπου 1,4 εκατ. γραμμές σε ολόκληρη τη χώρα με την έμφαση να δίνεται στα αστικά κέντρα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας πάροχος μπορεί να προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση στα 300 ή 500 ή 1000 Mbps σε μία περιοχή αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και οι άλλοι δύο πάροχοι το προσφέρουν στην ίδια περιοχή παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συμφωνίες χονδρικής μεταξύ τους.

Η κίνηση της Vodafone ακολουθεί εκείνες που είχαν κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες Cosmote και η Nova. Η τελευταία ήταν εκείνη που έσυρε το χορό, όσον αφορά στο 2023, ξεκίνησε να προσφέρει σύνδεση FTTH στα 500 Mbps στα 26 ευρώ το μήνα και στο 1 Gbps στα 33 ευρώ το μήνα.

Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές όμως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: ο ενδιαφερόμενος πελάτης θα πρέπει να καλύπτεται από το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που υλοποιεί η Nova. Αυτή τη στιγμή, το ιδιόκτητο δίκτυο της Nova εκτιμάται πως καλύπτει περίπου 100.000 γραμμές, οπότε η προσφορά αφορά μόνο αυτά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η απάντηση στη Nova ήρθε πρώτα από την Cosmote, η οποία ήταν η πρώτη που προσέφερε συνδέσεις πάνω από τα 200 Mbps τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μετά την κίνηση της Nova, η Cosmote προχώρησε σε μία προσφορά σύμφωνα με την οποία οι νέοι πελάτες μπορούν να αποκτήσουν σύνδεση FTTH στα 300 Mbps στα 36,90 ευρώ το μήνα. Το κόστος ανεβαίνει στα 41,90 ευρώ το μήνα για σύνδεση στα 500 Mbps και στα 49,90 ευρώ το μήνα για σύνδεση στο 1 Gbps.

Η προσφορά αφορά όλες τις γραμμές που καλύπτονται από δίκτυο FTTH κάποιου από τους τρεις παρόχους. Σημειωτέον πως η προσφορά αυτή έχει ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου αλλά το παρελθόν έχει δείξει ότι συνήθως τέτοιου είδους προσφορές επεκτείνονται για αρκετούς μήνες ανάλογα και με την αποδοχή που υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση, οι πάροχοι περιμένουν και την νέα δράση ενίσχυσης της ζήτησης για συνδέσεις FTTH. Το Gigabit voucher, όπως είναι γνωστό, θα προσφέρει μηνιαία επιδότηση 16 ευρώ για διάστημα 24 μηνών για συνδέσεις σε ταχύτητα άνω των 250 Mbps. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση οι τιμές για συνδέσεις 1 Gbps θα πέσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να γίνει κοινοποίηση της δράσης στην ΕΕ από την οποία χρειάζεται τη σχετική έγκριση. Η διαδικασία είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί οπότε παραμένει άγνωστο αν θα είναι διαθέσιμη πριν το καλοκαίρι.

elGreek