Θα ανακληθεί η άδεια της ΑΕΠΙ

Καταλυτική για τη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.

H άδεια έχει τυπικά ανακληθεί και το μόνο που απομένει είναι να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή τροπολογία στην οποία θα προβλέπεται η δημιουργία νέας υπηρεσίας εντός του ΟΠΙ, με αυτοτελή νομική υπόσταση, για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό κενό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με εκπροσώπους των δημιουργών, ύστερα από σχετική πρόσκληση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα σωματεία δημιουργών (ΑΣΜΑ 450, Υπέρβαση, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), η Ένωση Εκδοτών Μουσικής και το Σωματείο των εργαζομένων της ΑΕΠΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που εκπονήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας της ΑΕΠΙ για την έκτακτη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα κατά μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου, η οποία βρισκόταν στη διοίκηση της εταιρείας.

Τα επτά κακουργήματα είναι: συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο, απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα, απιστία από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και φοροδιαφυγή διά της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

STREAMING SERVERS: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ως γνωστόν, server είναι ένας υπολογιστής ο οποίος είναι συνδεμένος σε κάποιο δίκτυο (όπως πχ στο internet) και εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό.
Για παράδειγμα, αυτός που χρησιμοποιείται στο web hosting – που φιλοξενούνται μέσα του ιστοσελίδες, έχει σαν σκοπό να κάνει αυτήν την δουλειά:

να προβάλλει τις ιστοσελίδες που πρέπει, γρήγορα και σωστά, στους επισκέπτες που πληκτρολογούν τις διευθύνσεις τους.

Οι servers αυτοί είναι πολύ δυνατοί υπολογιστές, είναι ειδικά στημένοι για αυτό το οποίο πρόκειται να κάνουνε και είναι συνδεμένοι σε πολύ γρήγορες γραμμές στο internet σε ειδικούς χώρους που ονομάζονται data center.
Υπάρχουν πολλών τύπων τέτοιοι. Στο παράδειγμα που προαναφέραμε ονομάζονται web servers.
Η ελληνική τους ορολογία είναι «διακομιστής» ή και «εξυπηρετητής».
Υπόψιν ότι μέσα σε έναν server (στον υπερ-υπολογιστή αυτόν) μπορεί να υπάρχουν στημένοι πολλών ειδών τέτοιοι, πχ mail server, web server, ftp server, κλπ και το μηχάνημα αυτό να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ STREAMING

Μια άλλη δουλειά που κάνουν οι servers είναι και το δημοφιλές streaming.
Σαν έναν ορισμό του streaming, θα λέγαμε πως είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται για την διαδικασία συνεχούς, real-time αναμετάδοσης mutlimedia περιεχομένου ήχου ή και εικόνας, σε πολλαπλούς χρήστες, μέσω internet.
Ο κυριότερος λόγος που το streaming συναντάται και αξιοποιείται ευρέως, είναι η δυνατότητα για live πρόσβαση σε περιεχόμενο, καθώς και η δυνατότητα άμεσης αναπαραγωγής αρχείων που έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος για download από χρήστες με αργή σύνδεση. Χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για λόγους επικοινωνίας και διαφήμισης.

Live streaming είναι η διαδικασία κατά την οποία μεταδίδεται πχ ένα video, από κάτι το οποίο συμβαίνει αυτήν την στιγμή.
Για παράδειγμα, αν τώρα παίζει ένας αγώνας και εμείς τον βλέπουμε ζωντανά μέσω μίας ιστοσελίδας στο internet, τότε η ιστοσελίδα αυτή στην ουσία κάνει live streaming.
Ουσιαστικά, μία κάμερα τραβάει τον αγώνα, στέλνει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα αυτά σε έναν streaming server και αυτός τα προβάλλει στην ιστοσελίδα, όπου εμείς τα βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο – live.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με βίντεο και ήχο, είτε μόνο με ήχο (πχ ένας ραδιοφωνικός σταθμός).

Τα αρχεία προς αναμετάδοση είναι μορφής audio ή video που έχει συμπιεστεί, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι χαμηλότερες δυνατές απαιτήσεις σε bandwidth κατά την μετάδοση. Οι Media Servers είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την διαδικασία μετάδοσης του περιεχομένου από την πηγή του αρχείου σε πολλαπλούς χρήστες του διαδικτύου.
Η αναπαραγωγή μέσω streaming μπορεί να γίνει live, την δεδομένη στιγμή που πραγματοποιείται μία ηχητική ή video μετάδοση, είτε από video ή audio αρχείο που είναι αποθηκευμένο σε κάποιον Media Server.
Αυτό που απαιτείται από τον τελικό χρήστη, είναι ένας media player, ο οποίος αποσυμπιέζει την πληροφορία και την αναπαράγει με την μορφή εικόνας και ήχου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο STREAMING SERVER

Συνεπώς, θα λέγαμε πως Streaming server είναι o εξυπηρετητής αυτός ο οποίος έχει στηθεί με ειδικό τρόπο ώστε να κάνει streaming ήχο ή και video, σε πολλά άτομα ταυτόχρονα και είναι στημένος με ειδικό τρόπο, αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Φανταστείτε ότι για παράδειγμα το ραδιόφωνο που ακούμε στο internet, ουσιαστικά η μουσική που έρχεται χωρίς διακοπές στον υπολογιστή μας, έρχεται σε συνεχή ροή από έναν streaming server.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας τέτοιος server λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που θα πρέπει να εξυπηρετεί παράλληλα σε πολλά άτομα, απαιτεί να είναι πολύ δυνατός.

OΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ STREAMING

Όπως είναι αντιληπτό, η λειτουργία των streaming servers δεν είναι κάτι φτηνό και έχει υψηλά κόστη συντήρησης και κατά συνέπεια οι υπηρεσίες οι οποίες υπάρχουν είναι είτε συνδρομητικές, είτε έχουν διαφημίσεις, παρέχοντας επίσης και pro λογαριασμούς χωρίς εμφάνιση διαφημίσεων. Εμείς εδώ δεν θα μιλήσουμε προφανώς, για YouTube, Vimeo και άλλες τέτοιες υπηρεσίες, μα για ένα άλλο είδος streaming υπηρεσιών που εμμέσως πλην σαφώς είναι συνδεδεμένο με αυτό που αποκαλείται ως «πειρατεία». Και πάλι το είδος που θα εξετάσουμε δεν αφορά υπηρεσίες που παρέχουν περιεχόμενο άμεσα στους servers τους (πχ, αυτές: Ιστοσελίδες για άμεσο Streaming Ταινιών και Τηλεοπτικών Σειρών), αλλά τις υπηρεσίες εκείνες που ανεβαίνουν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κάθε είδους στις οποίες παραπέμπουν τα links των διάφορων σχετικών ιστοσελίδων που ανεβάζουν εκεί το υποτιτλισμένο περιεχόμενο (πχ, αυτές: Εναλλακτικά του PopCorn Time μέσα από τον browser σας [και με ελληνικούς υπότιτλους]).

Δεν έχει σημασία τι άλλο υπάρχει και με ποια άλλα χαρακτηριστικά, καθώς όλες αυτές οι ιστοσελίδες, χρησιμοποιούν κάποιους συγκεκριμένους uploading streaming servers, οπότε αυτό το λαμβάνουμε και ως δεδομένο, ρίχνοντας μια ματιά στους δεκαπέντε (15), πιο δημοφιλείς από αυτούς. Αν και είχαμε σκοπό να βάζαμε και διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα παραλείψαμε και θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους uploading streaming servers σαν χρήστες, που ίσως φανούν χρήσιμες και στους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το ανέβασμα του περιεχομένου. Δηλαδή, στο τελικό αποτέλεσμα που δίνει η κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες σε αυτούς που θα τις επιλέξουν ώστε να δουν κάποια ταινία, σειρά, ντοκιμαντέρ, κλπ.
Πρακτικά, η κάθε μια από αυτές τις υπηρεσίες δίνει διαφορετικό χώρο για uploading, άλλες δίνουν 5Giga, άλλες 20 giga, κλπ.
Σε άλλες το ανέβασμα είναι ταχύτερο και πιο σύντομο, σε άλλες πιο αργό – και, εδώ, είναι αρκετοί οι παράγοντες που υπάρχουν. Σίγουρα, μια ισχυρή σύνδεση είναι πλεονέκτημα.
Μερικά επιτρέπουν απ’ ευθείας ανέβασμα, αλλά σε γενικές γραμμές τα περισσότερα ζητούν δημιουργία λογαριασμού χρήστη.

τι είναι το domain name;

Το domain name είναι ουσιαστικά το όνομα της διεύθυνσης ενός website. Έχει την μορφή paradeigma.gr ή παράδειγμα.gr και εισάγεται στην γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser), όπως Internet Explorer, Firefox, Chrome. Κάθε domain name είναι μοναδικό, κάτι που σημαίνει ότι η απόκτηση ενός domain name, εξασφαλίζει στον αγοραστή την αποκλειστική χρήση.

Το domain name που επιλέγει κανείς συνήθως είναι αντιπροσωπευτικό της ιστοσελίδας που φιλοξενείται. Για παράδειγμα τα e-shops συνήθως επιδιώκουν προς κατοχύρωση ένα «πιασιάρικο» κι εύκολο να θυμάται κανείς όνομα που συχνά περιέχει την λέξη shop στο τέλος. Άλλοι πάλι σε προσωπικές ιστοσελίδες επιλέγουν το επίθετό τους ή το πρώτο γράμμα του ονόματός τους με το επίθετο να ακολουθεί ή κάποιον αντίστοιχο συνδυασμό. Οργανισμοί και σύλλογοι συνήθως επιλέγουν ένα domain name με είτε το όνομά τους, είτε ένα όνομα που περιέχει τον κύριο τομέα δραστηριοτήτων τους ( Δείτε: Που χρησιμεύει ένα domain name; )

Άρα η επιλογή κι η αγορά ενός domain name, είναι μια διαδικασία αρκετά σημαντική τόσο για επιχειρήσεις και οργανισμούς (για λόγους marketing και branding) όσο και για προσωπική χρήση. ( Δείτε επίσης: Τι πρέπει να προσέξω κατά την κατοχύρωση ενός domain name; )

Σας προτείνουμε να σκεφτείτε προσεκτικά το domain name που θέλετε να κατοχυρώσετε και στην συνέχεια να ελέγξετε αν είναι διαθέσιμο προς κατοχύρωση. Στην περίπτωση που δεν είναι μπορείτε να αναζητήσετε κι άλλα εναλλακτικά ονόματα που παραμένουν ελεύθερα προς κατοχύρωση, αλλά και αντιπροσωπευτικά της ιδέας, επιχείρησης ή σκοπού σας.

Εμείς είμαστε δίπλα σας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής τόσο για την επιλογή του σωστού ονόματος domain name, όσο και στην υποστήριξη οποιουδήποτε εγχειρήματός σας.

1 2 3 17