01 Αυγ

Πως μπορώ να κάνω livestream;

Είναι γεγονός πως πολλά νέα παιδιά τα τελευταία χρόνια απομακρύνονται από την τηλεόραση. Δίνει την εντύπωση ενός “χαζοκουτιού” που δεν προσφέρει και πολλά. Το πιο βασικό είναι ότι δεν σου δίνει την ελευθερία του να επιλέξεις τι θες να δεις και πότε θα το δεις. Έτσι λοιπόν, τα videos, τα livestreams, το YouTube και το Twitch είναι κάποιες έννοιες που οι νέοι έχουν καταφέρει να εκτοξεύσουν με την συμμετοχή και υποστήριξή τους. Στον σημερινό οδηγό θα δούμε πως κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τα livestreams από τον δικό του χώρο.

Για να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής τον όρο livestream για όσους δεν τον αναγνωρίζουν, πρόκειται για την δυνατότητα να προβάλει κανείς ζωντανό περιεχόμενο από τον χώρο που βρίσκεται προς τον υπόλοιπο κόσμο. Κάτι σαν το “Απευθείας Σύνδεση” που αναφέρεται στην τηλεόραση. Για να κάνει κανείς livestream, χρειάζεται οπωσδήποτε μια συσκευή που να μπορεί να κάνει live αναμετάδοση(όπως PC, smartphone κ.ά), έναν server που πρέπει να συνδεθεί προκειμένου να στέλνει διαδικτυακά τα δεδομένα του, μια αξιόλογη upload ταχύτητα στο internet του καθώς και μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα παράγει το περιεχόμενό του. Όλα αυτά, θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Το να κάνει κάποιος livestream δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μπορεί να κάνει από οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί, καθισμένος σε μια καρέκλα, χωρίς ιδιαίτερο και ακριβό εξοπλισμό και χωρίς απαιτήσεις. Σε αυτόν τον οδηγό θα ασχοληθούμε κυρίως με τα livestreams που γίνονται με την χρήση υπολογιστή. Μέσα από ένα PC, για να κάνει κάποιος livestream θα πρέπει να επιλέξει μια πλατφόρμα που θα του δώσει την δυνατότητα αυτή. Η πιο γνωστή παγκοσμίως είναι το Twitch.tv. Δεύτερον, θα πρέπει να επιλέξει ένα πρόγραμμα που θα του δώσει την δυνατότητα να προβάλει το περιεχόμενό του στους θεατές. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι το OBSStreamlabs OBSXsplitPlayer.me και άλλα. Σε αυτή την σειρά οδηγών, θα ασχοληθούμε κυρίως με το OBS. Έπειτα, σημαντικό ρόλο για τα livestreams παίζει και το hardware που έχει κάποιος στην κατοχή του. Η διαδικασία παραγωγής live περιεχομένου απαιτεί ικανά συστήματα με αρκετή επεξεργαστική ισχύ ώστε να αποτρέπουν κάθε πιθανή δυσλειτουργία και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στις μέρες μας, ανάλογα πάντα και το είδος του livestream που θέλει να πραγματοποιήσει κάποιος, ένα σύστημα από 500€ και πάνω είναι ικανό να πραγματοποιήσει livestreams χωρίς προβλήματα. Τέλος, αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί, είναι μια αξιόλογη γραμμή internet. Συνήθως, γραμμές που προσφέρουν περισσότερο από 0,7Mbps upload ταχύτητα είναι ικανές να υποστηρίξουν livestreams.

Πάμε όμως να εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά την κάθε μια κατηγορία από τις παραπάνω.

SOFTWARE

Όπως προαναφέρθηκε, για να κάνει κάποιος livestream από υπολογιστή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα. Στους επόμενους οδηγούς θα δούμε πως μπορούμε να συνδεθούμε σε ένα από αυτά τα προγράμματα και τι ρυθμίσεις να επιλέξουμε ανάλογα την περίπτωσή μας. Τα προγράμματα αυτά, αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν το σήμα από την τοπική σύνδεση internet που έχουμε, να παίρνουν τα δεδομένα από τον υπολογιστή μας και να τα συνδέουν σε μεγάλους servers ανά τον κόσμο. Έτσι, ο κάθε θεατής που θα μπει στην διαδικασία να μας δει, θα συνδεθεί και αυτός με τον αντίστοιχο server όπου θα “κατεβάσει” στο PC του τα δικά μας δεδομένα και θα δει το περιεχόμενό μας στην οθόνη του. Όλη αυτή την διαδικασία λοιπόν, την αναλαμβάνουν τα προγράμματα που αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Ευτυχώς, ο χρήστης δεν είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις τεχνικού δικτύων ή προγραμματιστή για να προβάλει live περιεχόμενο μιας και τα προγράμματα αυτά είναι αρκετά φιλικά προς τον χρήστη και αναλαμβάνουν τις παραπάνω διαδικασίες από μόνα τους.

HARDWARE

Το να προβάλει κάποιος live περιεχόμενο από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο προς οποιοδήποτε άλλο σημείο, είναι μια “δύσκολη” διαδικασία για τα συστήματα που χρησιμοποιούνται. Καταναλώνονται αρκετοί πόροι του internet και αρκετή επεξεργαστική ισχύς. Έτσι λοιπόν, η χρήση ενός υπολογιστή για livestreams απαιτεί ένα αξιόλογο σύστημα. Ιδανικά θα πρέπει ο χρήστης να έχει στην κατοχή του το λιγότερο 8GB μνήμης RAM, έναν επεξεργαστή τουλάχιστον 4 πυρήνων καθώς και μια αξιόλογη κάρτα γραφικών. Αν μιλάμε για gaming livestream, όπου θα χρειαστεί να προβληθεί το παιχνίδι στους θεατές, τότε οι απαιτήσεις ανεβαίνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θέλουμε μια πολύ καλή κάρτα γραφικών, έναν πολύ ισχυρό επεξεργαστή και 16GB μνήμης RAM. Ασφαλώς, όλα αυτά έρχονται σε συνάρτηση με την ποιότητα που θέλει να παρέχει κάποιος. Όσο πιο ποιοτικό ως προς την ανάλυση είναι ένα livestream, τόσο πιο πιθανό είναι να κερδίσεις κάποιον θεατή. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να βλέπει στην τηλεόραση ένα κανάλι που προβάλει περιεχόμενο σε κακή ποιότητα ή να βλέπετε ένα YouTube video στα 480p ανάλυση. Στα πρώτα δευτερόλεπτα θα το έχετε κλείσει. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι ένα σύστημα που ξεκινάει από τα 500€ είναι σχετικά ικανό να προβάλει live περιεχόμενο χωρίς όμως να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Ασφαλώς, όσο καλύτερο είναι το σύστημα που έχει κάποιος στην κατοχή του, τόσο πιο εύκολο είναι να δώσει και καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Πλέον, έχουν γίνει της μόδας τα streaming PCs και τα gaming PCs. Όταν κάποιος θέλει να κάνει livestreams ενώ παίζει παιχνίδια, αγοράζει δυο δυνατά συστήματα(δεν είναι απαραίτητο). Το ένα(gaming PC) πρόκειται να είναι το βασικό PC του όπου θα παίζει όλα του τα παιχνίδια και θα κάνει τις δουλειές του, ενώ το άλλο(streaming PC) θα αναλάβει να καταγράφει την οθόνη από το πρώτο PC και να προβάλει το περιεχόμενό του στο διαδίκτυο. Έτσι οι δυο βασικές διεργασίες(gaming και streaming) χωρίζονται σε δυο διαφορετικά συστήματα, με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση. Βέβαια, κάτι τέτοιο, σημαίνει και κάτι χιλιάδες ευρώ σε κόστος. Για να ξεκινήσει κάποιος livestreams, σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαία η αγορά και η χρήση δυο διαφορετικών συστημάτων.

INTERNET

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ένας ακόμα βασικός παράγοντας για την πραγματοποίηση live περιεχομένου είναι η σύνδεση στο internet. Όσο μεγαλύτερες ταχύτητες έχει κάποιος τόσο καλύτερο περιεχόμενο μπορεί να παράγει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πάροχοι internet είναι αρκετά χαμηλότερα σε ταχύτητες σε σχέση με παρόχους του εξωτερικού, ενώ η αναλογία τιμών είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη στην χώρα μας. Ένας κάτοικος του εξωτερικού μπορεί να χρεώνεται περί τα $35 για να απολαμβάνει ταχύτητες έως και 1Gpbs/1Gbps(download/upload) την στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε χρεώσεις του τύπου 50€ για 50Mbps/5Mbps. Όπως είναι λογικό λοιπόν, στον τομέα τον livestreams είμαστε λίγο πιο δεσμευμένοι.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, κάποιος με ταχύτητα 0,7Mbps upload και πάνω, μπορεί να κάνει livestream, ενώ οι ιδανικές τιμές για HD περιεχόμενο κυμαίνονται από 3Mbps έως 6Mbps. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις ενδεικτικές τιμές ταχύτητας του internet σε σχέση με την ποιότητα της εικόνας:

Ανάλυση Upload Speed Bitrate
480p 0.7-1.8Mbps   500-2000 Kbps
720p 1.8-2.5Mbps 1500-4000 Kbps
720p 60 fps 2.7-4.5Mbps 2250-6000 Kbps
1080p 3.2-3.5Mbps 3000-6000 Kbps
1080p 60fps 4.7-6.0MBPS 4500-8000 Kbps

Έτσι, λοιπόν, μπορεί κάποιος να υπολογίσει την ποιότητα εικόνας που μπορεί να παράγει σε livestream. Ασφαλώς, βασικό παράγοντα σε όλα αυτά παίζει η διατήρηση του κοινού μας όταν κάνουμε livestream. Όσο καλύτερη εικόνα και περιεχόμενο προσφέρουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσουμε νέους θεατές και να διατηρήσουμε ένα κοινό. Όσο περισσότερους θεατές έχουμε σε σταθερή βάση, τόσο πιο εύκολο είναι να αποκτήσουμε και έσοδα μέσα από τα livestreams. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανά τον κόσμο, που έχουν κάνει το livestream επάγγελμα και βγάζουν από μερικές εκατοντάδες έως και εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το σενάριο όμως, θα το αναλύσουμε σε επόμενο οδηγό.

ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

Last but no least. Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι ιδέες που έχει κάποιος. Όταν παίρνει κάποιος την απόφαση να κάνει livestream δεν το κάνει επειδή έτσι ξύπνησε μια μέρα. Ή έστω και αν το έκανε για αυτό, στο μέλλον θα σκεφτεί διαφορετικά. Το να κάνεις livestream, είναι σαν να σου δίνουν δωρεάν ένα κανάλι στην τηλεόραση. Είσαι ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη, ο παραγωγός, ο τεχνικός, ο παρουσιαστής, ο σεναριογράφος, ο ηθοποιός, ο κάμεραμαν, ο μπούμαν, ο μακιγιέζ και πόσα άλλα. Αναλαμβάνεις τον ρόλο όλων και πρέπει να τον φέρεις εις πέρας, γιατί έχεις θεατές που θέλουν να δουν κάτι καλό. Έτσι λοιπόν, θα αρχίσουν να δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα. Το κάνω σωστά; Είμαι καλός σε αυτό; Τι περιεχόμενο παράγω; Διασκεδάζει το κοινό με το να με βλέπει; Η κάμερά μου είναι καλή; Φαίνομαι καθαρά; Ακούγομαι; Μήπως δεν είναι τόσο “επαγγελματικό” όσο θα ήθελαν; Και πολλά άλλα…

Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος σκέφτεται να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με τα livestreams, καλό θα ήταν να κάτσει και να σκεφτεί πρώτα. Να βρει ιδέες που αρέσουν στον ίδιο, να βρει έναν ξεχωριστό και δικό του τρόπο να τις εκφράζει και να κάνει το κοινό να περνάει καλά. Να διασκεδάζει, να εκτιμά την δουλειά του και να μην κάνει livestream από αγγαρεία ή βαρεμάρα. Μην ξεχνάτε, όπως είπαμε και παραπάνω, τα livestreams για κάποιους είναι δουλειά και βγάζουν χρήματα από αυτά. Ασφαλώς, σίγουρα πριν ξεκινήσουν να κερδίζουν μέσα από αυτά, έθεσαν ένα πλάνο, μια ιδέα, έναν στόχο. Οπότε, αν και εσύ θες πραγματικά να ασχοληθείς με τα livestreams, θέσε τους δικούς σου στόχους μέσα από τις δικές σου ξεχωριστές ιδέες.

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος για το πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει τα livestreams.

Η Γνώμη σας μετράει